Koopsom woning berekenen

Het huis van je dromen gezien? Door middel van deze berekening zie je in één oogopslag voor welk bedrag je maximaal kunt kopen.

hypotheek

 

Let op: het blijft een globale berekening aangezien er vele technische, wettelijke en fiscale regels gelden. Je WHC hypotheekadviseur berekent de maximale koopsom graag exact voor je. Maak hiervoor een afspraak bij een vestigiging bij jou in de buurt of kies voor (webcam)advies op afstand.

Bijkomende kosten aankoop huis: kosten koper

Naast de koopsom en de bijbehorende netto maandlasten krijg je bij de koop van een woning met meer kosten te maken. Al deze kosten samen heet kosten koper (k.k.). Onder de kosten kosten vallen:

  • Overdrachtsbelasting, deze bedraagt 2 procent van de woningprijs.
  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
  • Eventuele makelaarskosten. Een makelaar die je begeleidt bij de aankoop van je huis vraagt meestal een percentage van de uiteindelijke koopprijs (courtage). Dit is per makelaar verschillend.
  • Taxatiekosten, het is verplicht een taxatierapport op te laten stellen. Per taxateur zijn de kosten verschillend.
  • Overige advies- of bemiddelingskosten.

Voorheen was het mogelijk de kosten koper mee te financieren bij de koopsom. Sinds 1 januari 2018 is dit echter niet meer mogelijk. De hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning is nu maximaal 100%.

Er zijn wel een aantal kosten die eenmalig als aftrekbare post in aanmerking komen. Dit zijn de notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek. Deze kun je indienen bij de jaarlijkse opgave voor inkomstenbelasting.

Op zoek naar de beste tarieven

Naast de koopsom van de woning zelf komen er dus een heleboel andere kosten kijken. De WHC hypotheekadviseur helpt je graag om alle kosten op een rijtje te zetten. WHC bemiddelt, onafhankelijk, voor vrijwel alle banken en andere geldverstrekkers. Daardoor kunnen we op zoek naar de goedkoopst mogelijke opties en alles zo goed mogelijk afstemmen op jouw verdere wensen. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.