Hypotheek voor starters

Nu een huis kopen als starter heeft vele voordelen:

  • De rente is historisch laag.
  • Afgelopen jaren zijn de prijzen behoorlijk gedaald. De woningen hebben weer een normaal prijsniveau; de prijzen stijgen zelfs iets.
  • Kopen is nu vaak goedkoper dan huren. Bovendien bouw je vermogen op.

Hypotheek voor starters berekenen

Bereken globaal wat je als starter maximaal kunt lenen of welke koopsom je op basis van je inkomen maximaal kunt betalen.

Nationale Hypotheek Garantie

Profiteer nu ook van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tot een bepaald maximum is Nationale Hypotheek Garantie mogelijk. Hierdoor krijg je een extra rentekorting van de bank en extra zekerheid voor jezelf.

Starterslening

Veel gemeenten stimuleren hun woningmarkt door het beschikbaar stellen van de zogenaamde starterslening. Als starter ontvang je tot maximaal 20% van de koopsom een extra lening. Hierbij hoeft in elk geval gedurende de eerste 3 jaar geen rente of aflossing over betaald te worden. Elke gemeente stelt afzonderlijk de condities en het maximumbedrag vast.

De regeling wordt voor de gemeenten uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SvN). Na 3 jaar volgt hertoetsing en bepaalt het SvN tegen welke rentekorting de lening nog verstrekt kan worden. De rente staat 15 jaar vast. Tussentijds aflossen van deze lening is volkomen boetevrij.

Startershypotheek voordeliger dan huren

Veel jonge stellen of individuen die voor het eerst op zichzelf willen gaan wonen twijfelen tussen huren of kopen. Huren lijkt voor sommige mensen gemakkelijker en voordeliger omdat je huurtoeslag kunt krijgen. Het kopen van een woning is echter op de lange termijn voordeliger. Door een goede hypotheek te nemen kun je voordeliger uit zijn dan door te huren. Verder bouw je natuurlijk vermogen op omdat de woning jouw bezit wordt. Bij een huurwoning is dat uiteraard niet het geval.

Is kopen voordeliger dan huren voor jou?

Bereken >