WOZ-waarde stijgt opnieuw


Geplaatst op 09-11-2017


In 2017 is de gemiddelde WOZ-waarde voor het tweede jaar op rij gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde was op 1 januari 2017 216.000 euro per woning. Dat is een stijging van 3,3 procent ten opzichte van 2016.

Vaststelling WOZ-waarde

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde vastgesteld door de gemeente volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken. De waarde van de woning wordt vastgesteld op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Op basis van de WOZ-waarde wordt vervolgens het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting bepaald. Door deze manier van berekenen levert de stijging van de WOZ-waarde vaak veel bezwaar op bij bewoners.

WOZ-record in Amsterdam

In Amsterdam is de stijging het grootst. De gemiddelde WOZ-waarde was in 2016 253.000 euro, dit steeg in 2017 naar 290.000 euro. Dat is een stijging van zo’n 15 procent. Dit niveau ligt ruim 11 procent hoger dan het vorige hoogste niveau in 2010. Naast in Amsterdam zelf nam de woningwaarde ook flink toe in de omliggende gemeenten van Amsterdam en in de gemeente Utrecht. De recordhoogte geldt alleen voor laatst genoemde gebieden. Landelijk ligt de gemiddelde WOZ-waarde nog zo’n 11 procent lager dan het record van 2010. Per provincie hebben huizen in Noord-Holland de hoogste waarde. In Groningen hebben de huizen de laagste gemiddelde WOZ-waarde.

Stijging WOZ-waarde later dan stijging huizenprijzen

De stijging van de WOZ-waarde ligt een jaar achter op de stijging van de huizenprijzen. De huizenprijzen stijgen namelijk al langer, de WOZ-waarde pas sinds 2016. Deze vertraging komt doordat bij de taxatie van de woningen wordt uitgegaan van de waarde op 1 januari van het vorige jaar.