Weinig jonge starters op de woningmarkt


Geplaatst op 29-06-2017


Veel jongeren wachten langer met het kopen van een huis. Het eerste huis wordt tegenwoordig pas na hun 25e à 30e levensjaar gekocht. Deze trend is ontstaan tijdens de economische crisis.

Tijdens de crisis was het erg moeilijk voor jongeren om een huis te kopen. Dat is nu aan herstellen maar neemt wel een andere vorm aan per leeftijdscategorie. Voor 18- tot 25-jarigen zijn de cijfers niet verbeterd. Het aantal 26- tot 30-jarigen dat hun eerste huis koopt is weer terug op het niveau van voor de crisis. Het aantal vroege dertigers dat een huis koopt is het hardst gegroeid. Dit aantal ligt zelfs hoger dan voor de crisis.

Dat weinig jongeren onder de 25 een huis kopen hangt mogelijk samen met de strengere hypotheekregeling die sinds 2013 geldt. Dit heeft het voor starters bemoeilijkt een woning te kopen.

De leeftijd waarop jongeren hun eerste huis kopen verschilt ook per stad. In Leiden is de gemiddelde leeftijd 30 jaar, in Amsterdam 28, in Rotterdam 26 en in Middelburg 24. Met name in de steden waar de vraag en huizenprijzen erg hoog zijn is te merken dat de gemiddelde leeftijd hoger ligt.

Starter op de woningmarkt en hulp nodig met het vinden van een goede hypotheek? Wij helpen je graag. Bekijk hier wat we voor starters kunnen betekenen.