Vertrouwen in Nederlandse huizenmarkt daalt


Geplaatst op 31-01-2017


Voor de tweede achtereenvolgende maand is het vertrouwen in de Nederlandse huizenmarkt gedaald. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) zondag op basis van haar eigen marktindicator. Deze indicator wordt samengesteld op basis van maandelijkse metingen onder de Nederlandse bevolking.

De graadmeter staat nog altijd heel hoog. Maar de afgelopen maanden is er toch wat terrein verloren in vergelijking met de recordstand die vorig jaar werd bereikt. Daarom verwacht de VEH dat de groei van het aantal woningverkopen in de komende maanden afvlakt, of zelfs omslaat in een lichte daling.

De relatief snelle afname van het consumentenvertrouwen is volgens de VEH te wijten aan de recente, lichte stijging van de hypotheekrente. Ook de berichtgeving in de media heeft hier invloed op gehad. Daarnaast daalt op veel plaatsen het woningaanbod snel, terwijl de vraag hoog blijft. De huizenprijzen stijgen hierdoor.

Maar de helft van de Nederlanders vindt het toch een goede tijd om een huis te kopen, aldus de VEH. De reden die mensen aangeven voor het kopen van een huis op dit moment, is de stijging van de hypotheekrente in het aankomende jaar. Vorig jaar was dit nog maar voor een kwart van de huizenkopers een motivatie.