Veel hypotheekaflossingen door lage rente


Geplaatst op 23-12-2016


Er wordt dit jaar naar schatting voor meer dan € 10 miljard extra afgelost op de hypotheek. Dat blijkt na rondvraag van de NOS bij de grootste banken van Nederland.

In oktober gaf Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, als beleggingstip om bij de huidige lage rente je hypotheek af te lossen. Want geld op de spaarrekening levert op dit moment nauwelijks rente op.

Spaargeld wordt door de stijgende inflatie steeds minder waard. Het is daarom verstandig om naar andere mogelijkheden met je geld te kijken. Het aflossen van de hypotheek is daar een voorbeeld van. Mensen met spaargeld boven de € 24.437 moeten zelfs vermogensrendementsheffing betalen. Dit is ook een goede reden om geld te steken in het eigen huis.

Het aantal hypotheekaflossingen is echter niet zo hoog als in 2014. Toen losten huiseigenaren €18 miljard extra af. In dat jaar speelde de versoberde schenkingsregeling een rol.

Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis geeft aan dat aflossen de beste manier is om je maandlasten te verlagen. Dit is bijvoorbeeld praktisch als je pensioen lager uitvalt dan verwacht. Jaarlijks kun je 10%, en vaak nog meer, van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Toch is het verstandig om altijd een financiële buffer te houden. Wanneer al het spaargeld in de hypotheek is gestoken kun je er namelijk niet meer gemakkelijk bij. Kijk daarom altijd goed vooruit als je plannen hebt om af te lossen.