Te hoge oversluitboete gerekend door banken


Geplaatst op 20-03-2017


Banken houden zich niet altijd aan de Europese wetgeving die bepaalt wat het maximum bedrag is dat als boete gerekend mag worden bij het vervroegd aflossen van een hypotheek. Vorig jaar betaalden tienduizenden mensen daardoor een te hoge boeterente. Deze boete wordt gerekend bij bijvoorbeeld het oversluiten van de hypotheek naar een gunstigere rente. Een deel van de klanten kan mogelijk geld terugkrijgen.

Berekening oversluitboete

De boeterente wordt berekend wanneer je tijdens een lopende rentevaste periode van je hypotheek verandert van bank. De bank kijkt hierbij naar je huidige rente, de resterende looptijd van de hypotheek en de rente die gebruikelijk is voor de resterende periode.

De maximale hoogte van de boete mag niet hoger zijn dan de inkomsten die de bank misloopt door de overstap van de klant. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hier nu een duidelijke leidraad voor opgesteld.

De banken beloven vanaf nu de leidraad van de AFM te gaan gebruiken. De toezichthouder gaat dit in de gaten houden.

Teruggave teveel betaalde vergoeding

Van klanten die na 14 juli 2016 hun hypotheek oversloten wordt berekend hoeveel ze teveel hebben betaald. Voor sommige klanten betekent dit dat ze mogelijk een deel van de betaalde vergoeding terugkrijgen. De Vereniging van Eigen Huis doet een beroep op het moreel appèl van de banken om ook klanten die voor de ingang van de Europese wetgeving (op 14 juli 2016) gedupeerd zijn, te compenseren. Zo kunnen banken laten zien dat ze het klantenbelang daadwerkelijk bovenaan hebben staan.

Zelf nagaan of je teveel hebt betaald? Gebruik dan de checklist van de AFM: https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/producten/hypotheek/vervroegd-aflossen/checklist