Studieschuld bemoeilijkt hypotheekaanvraag

Voor oud-studenten die tijdens hun studie geld hebben geleend bij DUO is het krijgen van een hypotheek erg moeilijk.

Ook al ben je een heel eind met het aflossen van de studieschuld. Bij de hypotheekberekening kijken de banken naar de hoogte van de totale schuld. Alleen wanneer de studieschuld volledig is afbetaald, telt deze niet meer mee bij de hypotheekaanvraag. Deze berekening van de banken gaat echter tegen de motie van de Tweede Kamer in, aangenomen in 2015 na het afschaffen van de basisbeurs. Doordat studenten na 2015 bijna niet meer zonder te lenen een studie kunnen volgen loopt de gemiddelde studieschuld op van €15.000 (de gemiddelde schuld van studenten in het ‘oude’ leenstelsel) naar €21.000.

Wanneer je een studieschuld van €21.000 hebt kan dit al tot €42.000 minder op het hypotheekbedrag leiden wanneer de schuld onder het oude leenstelsel valt, of €25.000 minder wanneer je volgens het nieuwe stelsel hebt geleend (bij een bruto-inkomen van €40.000). Dit bedrag is zelfs groter dan de eigenlijke hoogte van de studieschuld.

Onmogelijke positie starter op woningmarkt

Waar starters het sowieso al moeilijk hebben op de woningmarkt, bemoeilijkt een studieschuld het kopen van een huis al helemaal. Om een woning in de prijsklasse 175.000-200.000 euro te kunnen kopen moet een starter met studieschuld veel eigen geld inleggen, wat een starter meestal niet voorhanden heeft. Alleen met de financiële hulp van ouders lijken er nog mogelijkheden te zijn voor starters met een studieschuld.

Betere voorlichting nodig

In ieder geval moet de voorlichting beter. “Studenten wordt verteld ‘gunstig’ te kunnen lenen, maar lopen bij het kopen van een huis tegen een immense muur aan”, aldus Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. In 2017 toonde het Nibud aan dat 36% van de studenten niet op de hoogte is van het feit dat hypotheekverstrekkers de studieschuld meenemen in hun berekening.