Rentevaste periode afgelopen? Overweeg over te stappen!


Geplaatst op 04-01-2018


De hypotheek oversluiten wanneer de rentevaste periode afloopt wordt maar weinig gedaan. Dit ontdekte Vereniging Eigen Huis. Ongeveer 90 procent van de hypotheekbezitters blijft bij dezelfde hypotheekaanbieder op het moment dat de rente opnieuw vastgelegd moet worden. Meer dan de helft overweegt niet eens om over te stappen. Hierdoor lopen hypotheekbezitters de kans op besparen mis. Deze onverschilligheid bij de hypotheekbezitters komt waarschijnlijk door een gebrek aan informatie of het niet weten wat de informatie betekent.

Voordelen lange termijn

Volgens Vereniging Eigen Huis zien hypotheekbezitters meer nadelen dan voordelen aan het overstappen. Bijvoorbeeld de vrees voor een boete. Maar een boete krijg je alleen als je vóór het aflopen van de rentevaste periode overstapt. Ook worden de kosten die gemaakt moeten worden bij de overstap, bijvoorbeeld kosten voor een taxateur of notaris, als een obstakel gezien. Maar op de lange termijn verdien je dit terug.

Ga op onderzoek uit of vraag om advies

Vaak biedt de huidige geldverstrekker een lagere rente aan bij de vernieuwing. Mensen nemen hier te snel genoegen mee. Als ze eens zouden kijken naar andere aanbieders kan de besparing nog veel groter zijn. Wanneer men op internet eens rond zou kijken bij andere aanbieders zouden ze nog voordeliger uit kunnen zijn. Is het internet een doolhof voor u dan kan een hypotheekadviseur ook advies geven.

Voordeel is afhankelijk van de hypotheekvorm

Of overstappen daadwerkelijk voordeliger is kan per hypotheekvorm verschillen. Daarom zijn er wel een aantal punten om op te letten.

Bij een aflossingsvrije hypotheek is het vrij eenvoudig om over te stappen. Let er wel op dat (door de strengere regelgeving sinds 2011) aflossingsvrije hypotheken met een lening van méér dan de helft van de marktwaarde van de woning niet meer geaccepteerd worden.

Bij een spaarhypotheek ligt er een verband tussen de hoogte van de hypotheekrente en de premie-inleg voor het gespaarde waarmee de lening moet worden afgelost. Hiervoor geldt vaak hetzelfde rentetarief. Dus als de hypotheekrente van een spaarhypotheek daalt, daalt de bijbehorende spaarrente ook, waardoor de spaarpremie omhoog moet. Overstappen is in deze situatie niet altijd gunstiger.

In het geval van overstappen met een hypotheeklening met NGH-garantie moeten er altijd opnieuw kosten worden gemaakt voor de NHG-garantie. En let er op dat de hoogte van de maximale NGH-hypotheek nu veel lager ligt dan tien jaar geleden.

Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Neem contact met ons op voor een advies dat past bij uw situatie!