Recordaantal hypotheekaanvragen maar toekomst minder gunstig


Geplaatst op 07-12-2016


Afgelopen november zijn er bijna 47.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 47,5 procent meer dan in oktober. Dit is een recordaantal hypotheekaanvragen volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Hierbij zijn vrijwel alle hypotheekaanbieders en financieel adviseurs aangesloten.

Volgens HDN wordt deze piek veroorzaakt door de (licht) stijgende hypotheekrente. Huizenkopers willen het voordeel van de historisch lage rente nog meepakken.

Hoogtepunt bereikt

Het hoogtepunt van het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt lijkt echter bereikt. Zo blijft het aanbod van woningen achter bij de vraag. Daarnaast zijn huizen minder betaalbaar door de stijging van de prijzen. De toekomstverwachtingen zijn dus wat minder positief.

Voor de vierde maand achtereenvolgens bereikte de marktindicator van de Vereniging Eigen Huis een stand van 121. Dit geeft aan dat het vertrouwen groot is. Maar deze opgelopen score is met name te danken aan de aanhoudende daling van de hypotheekrente. De laatste weken stijgt de rente weer licht. Hierdoor zal dit effect wegebben.

Op dit moment vindt 51 procent van de bevolking dat het nu een goede tijd is om een huis te kopen. In de zomer was dit nog 60 procent.