Oversluiten populair door lage rente

De aanhoudende lage rente heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen hun hypotheek oversluiten. In 2018 was het aantal overgesloten hypotheken 85% hoger dan in 2017. Deze stijging blijft nog doorzetten. In 2019 steeg het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal met 92% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

Oversluiten is gunstig

Het oversluiten van je hypotheek is vooral interessant als je rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt. Op dat moment is de boete die je dan aan je geldverstrekker moet betalen niet meer zo hoog. Met het oversluiten van je hypotheek bespaar je flink op je woonlasten. Vooral als je hypotheek al langere tijd loopt heb je nu vaak te maken met een hoge rente van boven de 4 of 5 procent.

55+ en in de grote steden

Oversluiten is vooral populair onder 55-plussers. Van alle oversluitingen omvatten zij 44,5% van het totaal. Verder is de toename van het aantal overgesloten hypotheken hoger in de grote steden. In Den Haag was de toename het grootst: 117%. In Rotterdam was dit 84%, in Utrecht 69% en in Amsterdam 57%.

Lange rentevaste periode steeds populairder

De rentevaste periode van twintig jaar was in 2018 het populairst. Deze werd door 45,7% van de huizenbezitters gekozen. Ongeveer een kwart koos een rentevaste periode van dertig jaar. In 2017 was dit nog maar 16,6%. Voorheen was de tien jaar vastgezette renteperiode het meest populair. Nu werd deze maar door 18% van de mensen gekozen.