Nederland in top 3 stijgende huizenprijzen


Geplaatst op 16-02-2017


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bracht afgelopen woensdag een rapport uit over de situatie op de Europese huizenmarkt. De verwachting is dat de huizenprijzen in Nederland komend jaar met 5% zullen stijgen. Daarmee staat Nederland op de derde plaats. Op de eerste en tweede plaats staan respectievelijk Ierland (7%) en Duitsland (6%).

In de meeste Europese landen zullen de huizenprijzen dit jaar stijgen. Deze stijgingen zijn onder andere te wijten aan aanhoudend economisch herstel, toenemende werkgelegenheid en gunstige hypotheekrentestanden. In Italië staat de huizenmarkt het er het slechtste voor. Hier wordt geen groei van de prijzen verwacht.

De stijging zal dit jaar minder sterk zijn dan in 2016 en vlakt in 2018, door bijvoorbeeld een hogere inflatie, verder af naar zo’n 3%, aldus S&P.

Een andere oorzaak voor de stijging van de huizenprijzen in Nederland is het strenge beleid voor nieuwe bouwvergunningen. Volgens Makelaarsorganisatie Dynamis zorgt het huidige duurzame verstedelijkingsbeleid voor een tekort aan nieuwbouwwoningen. Het aantal huishoudens stijgt daarentegen. De vraag sluit dus niet aan op het aanbod. Deze situatie heeft ook invloed op de evenwichtsprijs op de woningmarkt.