Nationale Hypotheek Garantie goedkoper, huis kopen makkelijker voor starters

Het kabinet wil het voor starters makkelijker maken om een huis te kopen. Daarom wordt het in 2020 een stuk goedkoper om een huis met Nationale Hypotheek Garantie te kopen. De NHG-premie die bij de koop van een woning betaalt moet worden zakt van 0,9 procent van de koopsom naar 0,7 procent. Dit zal honderden euro’s schelen. Bij een huis ter waarde van 310.000 euro is het voordeel dan 620 euro. Bij een huis van 250.000 euro scheelt het 500 euro.

Kostengrens voor NHG omhoog

Een andere aanpassing om het starters makkelijker te maken is dat de kostengrens voor de aankoop van een woning met NHG omhoog gaat. Deze grens ligt nu op 290.000 en wordt aangepast naar 310.000 euro.

NHG-bestuurder Arjen Gielen geeft aan dat het nu een goed moment is deze aanpassingen door te voeren. De woningprijzen zijn hoog en er staan weinig huizen onder water. We gaan daarnaast een periode van gematigde groei tegemoet. De komende jaren willen ze de NHG verder stabiel houden.

Voordelen NHG voor andere doelgroepen

Naast dat de NHG aantrekkelijk is voor starters, zorgt het ook voor een vangnet wanneer iemand zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van de partner. De restschuld wordt in deze gevallen dan, onder voorwaarden, overgenomen door de NHG.