Mogelijkheden lagere hypotheekrente voor grootbetalers


Geplaatst op 15-08-2016


Een flink aantal mensen zit vast aan een oude hypotheek met een hoog rentepercentage. De rente voor deze huiseigenaren bedraagt 5% (of meer) per jaar en hieraan zitten ze vaak zo’n twintig tot dertig jaar aan vast. In de huidige markt is een rentepercentage van 2% echter gebruikelijk. Dit renteverschil zorgt dus al snel voor een verschil van ongeveer 7500 euro per jaar bij een hypotheek van 250.000.

Om deze reden willen het CDA en de ChristenUnie de mogelijkheid om een hypotheek af te lossen en over te sluiten zonder dat hier enorme boetes aan vast zitten. Voor nieuwe hypotheken zou dit al mogelijk kunnen worden gemaakt volgens nieuwe Europese regels maar de bestaande hypotheken zouden hier ook gebruik van moeten kunnen maken.

Lagere hypotheeklasten nu alleen mogelijk door verhuizen

Op dit moment kunnen de rentelasten alleen fors verlaagd worden door een verhuizing. Op deze manier kun je het hele bedrag aflossen zonder boete en sluit je een nieuwe hypotheek af tegen een lager rentepercentage. Wanneer je niet wil verhuizen en in je huidige woning blijft is het alleen mogelijk om 10% of 20% van het originele hypotheekbedrag af te lossen. Op een andere manier, of door oversluiten, zijn er altijd boetes aan verbonden.

Niet toegestane boetes

Volgens nieuwe Europese regels komen die boetes voor aflossen echter aan banden te liggen. Wanneer je een nieuwe hypotheek af gaat sluiten, zou je boetevrij mogen aflossen. De banken mogen dan alleen nog de daadwerkelijke kosten verrekenen. Dit geldt echter alleen nog voor nieuwe gevallen. Dit moet veranderd worden volgens het CDA en de ChristenUnie. "Wat ons betreft moet dit ook gaan gelden voor oude gevallen. Wij hebben zoveel voor die banken gedaan, het wordt tijd dat die banken ook iets terug doen voor de consument", aldus ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

Hypotheek oversluiten

Het merendeel van de huiseigenaren heeft geen grote bedragen op hun bankrekening staan waarmee zij vervroegd hun hypotheek kunnen aflossen. CDA-Kamerlid Omtzigt stelt daarom voor dat banken elk jaar het bedrag dat afgelost kan worden omzet in een nieuw hypotheekdeel met een fors lagere rente. Wanneer je huidige bank dit niet wil doen zou het mogelijk moeten zijn naar een andere bank over te stappen. De ChristenUnie ziet dit plan ook zitten. Beide partijen willen dat minister Dijsselbloem van Financiën hier duidelijkheid over geeft. Het is namelijk een groot voordeel voor de huiseigenaren en uiteindelijk heeft het ook een positief effect op de staatskas omdat de staat dan minder geld hoeft te besteden aan hypotheekrenteaftrek.