Lastige positie starters op woningmarkt


Geplaatst op 06-03-2018


Het is een lastige tijd voor starters om een huis te kopen. Driekwart van de starters die nu huren zouden liever een huis kopen maar door de ongunstige omstandigheden lukt dit niet.

Van alle starters die graag een huis willen kopen is 85% niet tevreden met de huidige woonsituatie. De huidige woonruimte is te klein of te duur, maar verhuizen is geen optie. Veel starters vallen overal net tussenin. Geen vast contract, dus geen hypotheek. Een te hoog salaris voor een sociale huurwoning, maar een te laag salaris voor een particuliere huurwoning. Voor veel starters zit er daardoor niets anders op dan bij hun ouders thuis te blijven wonen, een woning te delen met anderen of het hele inkomen kwijt zijn aan een hoge huurprijs. Starters die wel een financiering rond kunnen krijgen zijn meestal hoogopgeleid of krijgen hulp van ouders die financieel bijspringen.

De huizenprijzen blijven stijgen dus dat is ook geen gunstig toekomstperspectief. Voor starters is daardoor een steeds kleiner deel van de koopwoningen beschikbaar. Door de hoge huurprijzen hebben ze geen ruimte om te sparen. De maatregelen van de overheid, aanscherping van de leennormen en het verplicht stellen van het aflossen van een hypothecaire lening, maken het starters ook erg lastig.