Hypotheekmarkt op hoogste niveau sinds crisis 2008


Geplaatst op 12-09-2016


Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 heeft de hypotheekmarkt nu, in het tweede kwartaal van 2016, het hoogste niveau weer bereikt. Het hoogste peil van de gemiddelde hypotheeksom in dit tweede kwartaal liep op tot 258.000 euro. Dit is het hoogste peil sinds 2008, aldus adviesbureau IG&H. 

Succesvol tweede kwartaal 2016

Er zijn ruim 72.000 hypotheken afgesloten in het tweede kwartaal. Dat is 21% meer dan vorig jaar in deze periode. Vorig kwartaal werd deze groei van de hypotheekmarkt gestimuleerd door huizenbezitters die een nieuw huis kochten. Ook werden er veel hypotheken overgesloten vanwege een zeer laag rentepercentage. De oversluitmarkt is, vergeleken met een jaar geleden, met 43% gegroeid.

Voor starters is het echter steeds moeilijker om een huis te kopen door de stijgende huizenprijzen en de strenger wordende regels met betrekking tot hypotheken. Desalniettemin groeide de omzet behaald op starters met 5%.  

Marktaandelen

De grootste banken bezitten wederom meer dan de helft van de hypotheekmarkt. Vooral in de startersmarkt doen deze banken het dit tweede kwartaal goed. Rabobank en ABN Amro behaalden het meeste marktaandeel. Florius (onderdeeld van ABN-Amro), Lloyds Bank en Aegon volgden hen in het lijstje met grootste stijgers. ING, Argenta en Nationale Nederlanden moesten relatief veel aandeel in de hypotheekmarkt inleveren. Het grote aandeel van de drie grootste banken komt onder andere door het krimpen van het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen in de eerste helft van 2016. Er is ongeveer 8 miljard euro meer aan hypotheken verstrekt in het eerste halfjaar door de sterke groei. "De forse marktgroei lijkt voldoende ruimte te bieden aan nieuwe, wellicht internationale, verstrekkers", meldt IG&H.