Hypotheekaanvraag makkelijker voor 57-plussers

Bent u 57-plus en wilt u graag kleiner gaan wonen? Dat is vanaf nu een stuk makkelijker. Voor 57-plussers gelden sinds half juni namelijk nieuwe rekenregels voor een hypotheek met NHG-garantie. De leencapaciteit van deze doelgroep wordt hiermee verhoogd. Hypotheekaanvragen van senioren die over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, of nu al AOW ontvangen worden vanaf nu getoetst op basis van de werkelijke lasten.

Verbeterde regelgeving NHG

Voor veel senioren was het lastig om een nieuwe hypotheek te krijgen door aangescherpte financieringsnormen. En dat terwijl ze meestal kleiner willen gaan wonen, naar een seniorenwoning bijvoorbeeld. Deze nieuwe woning is vaak goedkoper en de hypotheek kan meestal tegen een lagere rente worden afgesloten. De maandlasten worden in dat geval dus juist verlaagd. Door de oude manier van hypotheektoetsing werd de hypotheekaanvraag echter afgewezen door de geldverstrekker. De methode voor de berekening van de maximale hypotheek sluit dus niet altijd goed aan op de situatie. Daarom worden nu ruimere acceptatiecriteria voor hypotheken met NHG voor senioren ingevoerd, op basis van de werkelijke lasten.

Deze nieuwe acceptatiecriteria gelden voor hypotheken tot 265.000 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen dient wel aan de voorwaarden voldaan te worden dat de maandlasten gelijk blijven of lager worden dan de huidige lasten. Daarnaast moet de rente voor 20 minimaal jaar vastgezet worden.

De SNS Bank, BLG Wonen, RegioBank en Triodos volgen de nieuwe normen sinds 18 juni. De overige geldverstrekkers zullen de komende weken volgen.

Bijkomend voordeel van de invoering van de nieuwe toetsingsvorm is dat dit de doorstroming op de gehele huizenmarkt bevorderd. Ouderen worden hierdoor niet meer door financiële redenen ‘gedwongen’ in hun (te) grote (gezins)woning te blijven wonen.

Hypotheekadvies voor senioren

Meer informatie of een berekening laten maken? Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseur.