Hypotheek mogelijk zonder verklaring van de baas


Geplaatst op 23-08-2016


Wil je een hypotheek aanvragen, dan zul je gevraagd worden om een werkgeversverklaring. Dit zorgt vaak voor veel gedoe. Een verklaring wordt soms ongeldig verklaard, bijvoorbeeld omdat het document met een blauwe in plaats van een zwarte pen is getekend, of omdat er nog informatie mist. 

Vandaag starten organisaties en bedrijven in de branche, zoals de Rabobank, De Hypotheker, Vereniging Eigen Huis (VEH) en consultancybureau IG&H een proef waarbij de werkgeversverklaring overbodig wordt.

In deze pilot kunnen mensen de hypotheekverstrekker toestaan om persoonlijke gegevens te gebruiken die via de overheid al van ze bekend zijn. Ze leveren dan een document in dat ze zelf kunnen downloaden via het UWV. Het downloaden van deze gegevens is op zich niet nieuw, maar dat hypotheekverstrekkers dat document accepteren in plaats van de werkgeversverklaring wel. 

Nog niet iedereen kan deelnemen aan de proef. In eerste instantie kunnen alleen mensen in loondienst op deze wijze een hypotheek aanvragen, en dan alleen bij de deelnemende organisaties.