Huizenprijzen blijven stijgen in 2020

Economen van de Rabobank hebben vandaag hun prognose voor de woningmarkt voor het komende jaar bekend gemaakt. De huizenprijzen zullen dit jaar blijven stijgen waardoor de prijs van een koophuis in 2021 €25.000 hoger zal zijn dan in 2019.

Langzame afname stijging

In 2020 wordt een prijsstijging van 5,5% verwacht. Ter vergelijking, in 2019 was de stijging 6,9%. De afname van de stijging gaat dus vrij langzaam. De hoogte van de stijging in 2019 was in eerste instantie niet helemaal verwacht door de onderzoekers van de Rabobank en andere Nederlandse banken. De rentedaling die ontstond door het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank speelde hier een rol in. In 2021 zal de stijging wel wat meer dalen naar 2,5%.

Koophuis wordt vrijwel onbetaalbaar

Een koophuis is voor steeds meer mensen onbetaalbaar, maar de prijzen blijven stijgen door een tekort aan huizen. Het aantal huishoudens stijgt waardoor de druk op de woningmarkt hoog blijft. Het tekort blijft ook in stand door de lage hypotheekrentes en problemen in de bouw door bijvoorbeeld de stikstofcrisis. En omdat het kopen van een nieuw huis lastig is zullen huidige woningbezitters minder snel verhuizen.

Mogelijke inkomensgroei zal nog een schepje bovenop de huizenprijs doen als een huizenkoper meer kan gaan lenen. De enige rem op de prijsstijgingen kan een mogelijke afzwakking van de Nederlandse economie zijn en een mogelijk lichte toename van de werkloosheid.