Huis kopen is race tegen de klok

Huizen staan gemiddeld maar zes weken te koop. Vergeleken met vorig jaar is dat een week korter. Dit levert een nieuw record op. Zwolle is de absolute recordhouder. Hier staat een huis gemiddeld drie weken te koop. Ook buiten de grote steden staat een woning steeds korter te koop. Als huizenzoeker moet je dus snel een beslissing nemen.

Hoge druk op belangrijke beslissing

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is de gemiddelde verkooptijd van een huis 25 dagen. Dit is iets langer dan in Zwolle, oorzaak zijn de hoge huizenprijzen in deze steden.
In de wat meer gemiddelde steden Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Tilburg zoeken bijvoorbeeld 15.000 huishoudens actief naar een koopwoning via Funda. Per aangeboden woning betekent dat ongeveer 25 zoekers. Door deze grote concurrentie ligt er dus veel druk op een belangrijke beslissing.

Goed advies

Om onder stress geen vergissing te maken is het belangrijk dat je van tevoren goed op de hoogte bent van je financiële situatie en de bijbehorende mogelijkheden. Laat je daarom goed inlichten en adviseren door een adviseur.