Enorme stijging huizenprijzen

Door de krapte op de woningmarkt stijgen de huizenprijzen dit jaar enorm. Dit geldt voor bestaande woningen en voor nieuwbouwhuizen. Ten opzichte van vorig jaar zal de gemiddelde stijging 8 procent zijn, voorspellen economen. In het eerste kwartaal van dit jaar is deze stijging al goed te merken.

Ook in 2019 wordt een stijging voorspeld, voor volgend jaar wordt verwacht dat de gemiddelde huizenprijzen 7 procent hoger liggen. Nederland hoort hiermee tot de landen met de sterkste stijging in huizenprijzen.

Tekort aan koopwoningen

De directe aanleiding van de stijging is het tekort aan koopwoningen. De concurrentie voor koophuizen is dus groot. Dit drijft de biedingen hoog op. Het aantal te koop staande woningen blijft voorlopig nog dalen. Voor dit jaar en volgend jaar wordt een afname van 5 procent verwacht. In februari werden er bijvoorbeeld 16.000 woningen verkocht, dit was 9 procent minder dan in februari 2017.

De vraag naar nieuwbouw is hierdoor ook hoog. Je zou denken dat huizen bijbouwen de situatie oplost maar de vraag kan gewoonweg niet worden bijgehouden. In de nieuwbouwsector is de situatie zelfs nog meer overspannen dan bij bestaande woningen. Maar het aantal afgegeven bouwvergunningen groeit niet mee met deze vraag. Ook in de nieuwbouwsector groeien de prijzen daardoor hard. Ter vergelijking: tien jaar geleden kostte een nieuwbouwhuis ongeveer 303.245 euro, tegenwoordig is dat gemiddeld 318.621 euro. Vergeleken met eind 2016 is de prijs 10 procent hoger.

Betaalbaarheid

Voor een deel van de huishoudens zijn de hoge prijzen in principe geen probleem. De extreem lage hypotheekrente en inkomensgroei door de groeiende economie maken het voor een groot deel van de huishoudens mogelijk om aan de vraagprijs te voldoen. Alleen voor starters is het krijgen van een huis op deze markt een probleem. Als starter is het moeilijk om aan alle gestelde voorwaarden te voldoen en in de huursector wordt het ook steeds lastiger iets te vinden door huurverhogingen.