De verwachtingen voor de woningmarkt in 2019

In 2019 op zoek naar een nieuwe woning? Wat zijn de verwachtingen voor de woningmarkt komend jaar?

Records in 2018

2018 was een recordjaar. Huizen werden voor de hoogste prijs verkocht (gemiddeld 298.000 euro), het snelst; in 39 dagen was een huis al weer van de markt, en het aanbod was het laagst sinds tijden. NVM-makelaars hadden nog maar 46.500 huizen in aanbod. Dat is ongeveer 1 procent van het totale Nederlandse woningbestand. Wat brengt 2019?

Lichte kanteling

De verwachting is dat de vraag naar huizen net als in 2018 groot blijft en het aanbod kan hier niet aan voldoen. Er wordt wel meer gebouwd maar dat gaat niet snel genoeg om de vraag in te halen. Hierdoor zullen de huizenprijzen ook hoog blijven. Daarnaast is en zal de rente laag blijven. Als je een stabiele situatie hebt is het met de lage rentestand dus verstandig deze voor 20 tot 30 jaar vast te zetten.

Door de krapte en de lage rente wordt verwacht dat huizen ongeveer 6 procent in waarde stijgen. Dit wordt als prognose gesteld in een rapport van ABN Amro. De oververhitting zal iets afnemen, maar een instorting van de woningmarkt komt er nog niet aan. Hoewel bijna de helft van de Nederlanders dit wel binnen nu en drie jaar verwacht. De graadmeter van de maandelijkse peiling van Eigen Huis over de gezondheid van de huizenmarkt stond in december op 102. Een uitslag onder de 100 is negatief.