De hypotheekrente gaat omlaag

Wil je binnenkort een huis kopen? Goed nieuws! De hypotheekrentes dalen op dit moment vrij hard. De grote banken (ING, ABN, Rabobank, SNS, Aegon) verlaagden hun rentes de afgelopen periode al twee tot vier keer. De lagere rentes in het algemeen zijn de oorzaak voor de lagere hypotheekrentes. Voor pensioenfondsen of spaarders is dit niet gunstig, voor jouw als huizenkoper wel.

Invloed van Europa

De Europese Centrale Bank gaf al indicaties dat zij de rentetarieven in september waarschijnlijk verder zullen verlagen. Dit doen ze om zo de zwakker wordende economie een boost te geven. Op deze rentes worden de andere rentes weer gebaseerd. Hypotheekadviseurs verwachten dan ook dat de dalingen van de hypotheekrentes de komende tijd door blijven zetten.

Grootste daling bij lange rentevaste periode

De dalingen gelden vooral bij de lange rentevaste periodes. Als je nu kiest voor een 30 jaar vaste renteperiode met NHG dan is de gemiddelde rente 2,6%. Dat is 0,25% lager dan een maand geleden. Rentevaste periodes zijn op dit moment sowieso goedkoper dan variabele tarieven. Normaalgesproken geldt juist hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Maar nu kun je dus profiteren van een lage vaste rente voor een lange periode. Komend naseizoen is dus een ideale periode om een huis te kopen en de rente voor een lange periode vast te zetten.