Aanpassing BKR-registratie niet ingrijpend voor hypotheek


Geplaatst op 19-10-2016


Vanaf 1 december gaat Bureau Kredietregistratie (BKR) ook kleinere kredieten met een kortere looptijd registreren. Het gaat om de registratie van consumenten die minstens 250 euro rood kunnen staan, onafhankelijk van of zij ook echt rood staan. Op dit moment geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan. Dit heeft te maken met de invoering van een Europese richtlijn in de Nederlandse wet. Het effect van deze registratie op het verkrijgen van een hypotheek is echter miniem.

Deze aanpassing treft alleen mensen die van plan waren te verzwijgen dat ze rood mogen staan of schulden mogen hebben. Want consumenten moeten dat nu ook al bij de hypotheekverstrekker doorgeven, benadrukken BKR en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

"Er verandert in principe niet zoveel. Ook voordat BKR dit gaat registreren, moet je het eigenlijk gewoon al opgeven bij je bank", licht een woordvoerder van de NVB toe. "Het is verstandig als mensen het zelf al melden. Daar vragen banken ook al om. Maar voor die gevallen waarin mensen dat dan toch verzwijgen, hebben banken nu toch een mogelijkheid om dat te checken bij BKR."

De NVB is erg positief over de strengere registratie bij BKR: "Je vraagt dat ook niet om mensen te pesten, maar omdat je wil dat mensen verantwoord lenen. Dat ze de hypotheek ook kunnen betalen. En in die zin is het gewoon goed."