Aanhoudende zomerhitte op de huizenmarkt

De situatie op de huizenmarkt blijft overspannen. Er zijn meer mensen op zoek naar een huis dan dat er geschikte, en vooral betaalbare, huizen voor de koper beschikbaar zijn. In de afgelopen 12 maanden is het aantal te koop staande huizen met een derde gedaald en de prijzen blijven stijgen.

In vergelijking met vorig jaar, waren er het afgelopen kwartaal 11 procent minder huizen te koop. En de huizen die te koop stonden waren binnen no-time verkocht; binnen 45 dagen. Vorig jaar was dit nog gemiddeld na 61 dagen. Vergeleken met vorig jaar is de prijs 10,4 procent gestegen. Hiermee is wederom een record verbroken. Een derde van de huizen wordt dan ook boven de vraagprijs verkocht.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet een omgekeerde trend als ten tijde van de crisis. Wanneer mensen een huis willen kopen doen ze dat nu al voordat hun huidige huis verkocht is. Een koper voor het eigen huis is immers zo gevonden.

Verschillende doelgroepen

Kenmerkend voor de groep huizenkopers is dat zich hier veel 60-plussers in bevinden. Zij willen hun grote en duurdere woning verruilen voor een kleinere en goedkopere woning die voor de lange termijn ook geschikt is om de oude dag in door te brengen. De verbeterde regelgeving omtrent de NHG voor 57-plussers helpt hen hierin.

‘Slachtoffer’ van deze situatie zijn vooral starters. Nieuwbouw is vooral gericht op doorstromers. De woningen die de doorstromers en 60-plussers verkopen zijn niet te betalen door hen.

Uniek in Nederland

In Nederland stijgen de prijzen bijna twee keer sneller dan het Europese gemiddelde. In België is de stijging maar 2,5% en in Duitsland 5,5%. Alleen Ierland en Portugal komen boven Nederland uit.