50-plusser met aflossingsvrije hypotheek niet goed voorbereid


Geplaatst op 18-09-2017


Het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan problemen op gaan leveren voor 50-plussers.

Op dit moment hebben 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek lage maandlasten. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar TNS, in opdracht van ING, komt naar voren dat 87% tevreden is met hun huis en hypotheek. Bijna de helft van deze groep huizenbezitters vindt aflossen en/of sparen niet nodig. Ze hebben dan ook nauwelijks of geen vermogen opgebouwd om de hypotheek af te lossen. Wel hebben ze veel overwaarde op het huis. Daarom denken ze dat verlenging van de hypotheek geen probleem zal zijn. Maar ervan uitgaan dat de overwaarde nog steeds meetelt bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek is een vergissing.

Inkomen belangrijker dan overwaarde

De overwaarde telt niet mee bij de beoordeling van een nieuwe hypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek wordt vooral gekeken naar het inkomen. Hierbij wordt niet alleen naar het huidige inkomen gekeken. Ook het pensioen wordt hierbij betrokken. En dat is vaak lager dan het salaris. Hierdoor kan het inkomen niet toereikend zijn voor een nieuwe hypotheek.

Actie ondernemen

50-plussers willen wel graag in hun huis blijven wonen voor een lange tijd. Het krijgen van een nieuwe hypotheek is dus erg belangrijk.

Voor huizenbezitters van 50-plus is het dus belangrijk om op tijd met de hypotheekadviseur of bank hun situatie te bekijken. Mocht blijken dat het toekomstige inkomen te laag is voor een nieuwe hypotheek dan kan de huizenbezitter nu al gaan aflossen. Door nu al extra af te lossen komt men uiteindelijk in aanmerking voor een lagere hypotheek die ook past bij het lagere inkomen. Een andere optie is het afsluiten van een 30-jarige hypotheek voordat de oude hypotheek afloopt. Voor deze hypotheek speelt de leeftijd geen rol.