Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u zekerheid van een verantwoorde hypotheek en beperkt de eventuele financiële risico’s in de toekomst wanneer u een woning koopt. Wanneer u een hypotheek met NHG afsluit, weet u zeker dat deze ook past bij uw inkomen. Zo weet u zeker dat uw maandelijkse lasten voor uw woning nooit te hoog zijn en hierdoor in financiële problemen komt, omdat u niet genoeg geld overhoudt om van te leven. Iedereen heeft immers geld nodig om verzekeringen te betalen, boodschappen te doen en eventueel te sparen voor de toekomst. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voldoet namelijk aan de door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting voorgelegde normen.

NHG als financieel vangnet

Het doel van de Nationale Hypotheek Garantie is het bijspringen in situaties waarbij u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Dit soort situaties zijn zeer vervelend, maar het kan iedereen overkomen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat u tijdelijk werkloos bent en thuis zit met een lager inkomen dan voorheen. Ook wanneer u arbeidsongeschikt raakt, is de NHG een steuntje in de rug. Een andere situatie die invloed kan hebben op uw inkomen is een echtscheiding. Verder kan het gebeuren dat uw partner komt te overlijden, waardoor u genoodzaakt bent om uw huis te verkopen. Echter kan de restschuld in het geval van overlijden soms onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden worden.

Hypotheek met NHG afsluiten

Wanneer u een bestaande woning koopt kunt u een hypotheek met NHG afsluiten. Ook de financiering van een nieuwbouwwoning, renovatie of verbouwing kan met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten worden. WHC Hypotheken kan voor u berekenen hoeveel u maximaal kunt lenen met NHG. We vertellen ook graag aan welke voorwaarden van toepassing zijn in uw situatie. Er is een kostengrens verbonden aan hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie. In 2018 is die kostengrens als volgt:

  • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is € 265.000 (100% van de marktwaarde).
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 280.900 (106% van de marktwaarde). Het bedrag dat u meer mag lenen moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Aan de Nationale Hypotheek Garantie zijn wel kosten verbonden; deze kosten bedragen als regel 1% van de lening en wordt door de notaris bij het passeren van de hypotheek ingehouden. De kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De kosten verdien je gemakkelijk weer terug aangezien de banken forse kortingen geven op NHG leningen. Deze korting kan wel oplopen tot 0,6% rente per jaar.

Wilt u weten wat WHC Hypotheken voor u kan betekenen omtrent de Nationale Hypotheek Garantie? Neem gerust contact op via 023-5250311. Wij geven u graag persoonlijk advies!