Hypotheek verhogen voor verbouwing

De plannen voor de verbouwing van je woning liggen klaar, nu de financiering nog. Een verbouwing van je woning kan namelijk veel geld gaan kosten. Om dit te financieren zijn er een aantal opties die je kunt overwegen.

Je hypotheek verhogen kan alleen als je woning overwaarde heeft. Dit betekent dat de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Daarnaast moet de bank de zekerheid hebben dat je het maandbedrag ook daadwerkelijk terug kunt betalen.

Er zijn twee manieren om je hypotheek te verhogen voor verbouwing. Namelijk onderhands verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

Onderhands verhogen hypotheek

Voor het onderhands verhogen van je hypotheek hoef je niet per se naar de notaris, althans als je bij het afsluiten van je hypotheek rekening hebt gehouden met een eventuele verhoging in de toekomst. Dit wordt een hogere inschrijving genoemd. De notaris zet in dit geval niet het bedrag dat je leent in het register maar noteert een hoger bedrag. Heb je hiermee rekening gehouden bij het afsluiten van je hypotheek dan hoef je dus niet naar de notaris en bespaar je notariskosten.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Als je bij het afsluiten van je hypotheek geen rekening hebt gehouden met een hogere inschrijving, dan kun je het beste een tweede hypotheek afsluiten. Een tweede hypotheek is een extra hypotheek die je afsluit op je bestaande woning. Dit kun je doen bij je huidige hypotheekverstrekker, maar je kunt er ook voor kiezen om ergens anders een tweede hypotheek af te sluiten. Vraag hiervoor wel eerst toestemming bij je huidige hypotheekverstrekker.

Oversluiten van je hypotheek

Soms is het beter om je huidige hypotheek compleet over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Hierbij wordt de bestaande hypotheek samengevoegd met het extra bedrag dat je erbij leent. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat je een boete moet betalen. Dit is enkel het geval als je de bestaande hypotheek eerder afbetaalt. Echter hoeft dit niet nadelig uit te pakken als de hypotheekrente op dat moment lager is dan de rente die je nu moet betalen. Houd hierbij wel rekening met de extra oversluitkosten zoals de advies/bemiddelingskosten, taxatiekosten  en notariskosten.

Uitgebreid advies hypotheek uitbreiden voor verbouwing

Bij een verbouwing van je woning komt veel kijken. Vooral het financiële plaatje geeft vaak veel kopzorgen. Ben je aan het twijfelen wat je het beste kan doen om extra geld te lenen voor de verbouwing? Neem dan contact met ons op, we geven je graag advies!

Contact opnemen >